…aby sa zima nepremenila na horúce peklo…

...aby sa zima nepremenila na horúce peklo...Kominár odjakživa patril za symbol šťastia. Kto ho stretol na ulici, rýchlo sa chytal za gombík, aby si to šťastie poistil na dlhšiu dobu. Ešte účinnejšie vraj bolo rovno si na kominára siahnuť! Lenže čo bolo, to bolo. Schválne si skúste spomenúť, kedy ste naposledy kominára umouněného od sadzí stretli vy? Znakom kominárov sú prekrížené škrabáky, ktorý nosili na ľavom ramene a symbolom guľatá štetka na dlhom stočenom drôte. Patrónom kominárov je svätý Florián.

K zime neodmysliteľne patria dymiace komíny, ktoré nielen vidieckej, ale aj mestskej krajine dávajú ten správny ráz. Kúrenie drevom a uhlím má svoju dlhú históriu. V dnešnej dobe sa stále teší značnej obľube, pretože je dôkazom istej nezávislosti. Najstarším zariadením na odvod dymu von z domu bol tzv. dymník odvádzajúci dym do podkrovného priestoru. Okolo 15.storočia sa objavujú komíny siahajúce až nad samotnú strechu a odvádzajúce tak dym úplne mimo dom. Prvé komíny boli drevené či hlinito-drevené, v priebehu 17-18. storočia sa hlavne pod tlakom protipožiarnych predpisov prechádzalo na komíny murované. Ich prieduchy už boli zvedené až k zemi a využívali tak na odvod dymu umelý ťah.

Kliknutím na obrázok si vyberte vášho kominára:

...aby sa zima nepremenila na horúce peklo...

foto: wikimedia.org

Kontroluje vám komín kominár? Ak o tom nemáte potvrdenie, obec vám môže dať pokutu do výšky 100 € a v prípade nehody vám poisťovňa celú škodu neuzná. Čistiť pravidelne komíny si môžu vlastníci rodinných domov, chalúp alebo chát zo zákona síce sami, potvrdenie o tom im však musí dať kominár. Ako často to musí byť, hovorí vyhláška. Ak staviate kozub alebo kachlovú pec, zákon je vo vzťahu k občanom oveľa benevolentnejší ako pri komínoch. Napriek tomu, že riziko požiaru je pri neodbornom zhotovení vysoké, volať vyškoleného kachliara nemusíte.

Ako často musíte čistiť komín, to záleží od tepelného výkonu na komín pripojeného spotrebiča, ako aj od druhu používaného paliva. Pre spotrebiče na tuhé palivá v podobe bežne používaných kozubových piecok či kozubov platí, že komín treba čistiť a kontrolovať raz za štyri mesiace.

Tak si všetko zabezpečte tak, aby sa nezmenilo ich používanie v zimnom období na nešťastie, alebo tragédiu.

zdroj:www.kominarstvo.net ; www.kominari.com

Spracoval

Peter Petovsky

Peter Peťovský – Trenčiansky terajšok

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone