Salmonelu za posledných 15 rokov v zmrzline nezachytili

Salmonelu za posledných 15 rokov v zmrzline nezachytiliLeto je v plnom prúde a aj sezóna pre výrobcov zmrzliny. Tí musia dbať na kvalitu svojich výrobkov. Pravidelne ju kontrolujú hygienici.

V Trenčíne na hygienu veľmi dbajú a musíme spĺňať veľmi prísne hygienické opatrenia. Všetko dodržiavame a tak by to malo byť všade,“ hovorí Mikail Pirgozi z Jadranskej zmrzliny.

Hygienici odobrali 250 vzoriek zmrzlín z viac ako 150-tich predajní. Ako informovala Ľudmila Bučková, hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, na základe výsledkov kontrol zaznamenali aj odchýlky od mikrobiologických noriem. „Nejde však o nejaké významné patogény, alebo podmienené patogény,“ povedala. Vyskytli sa aj drobné nedostatky v osobnej hygiene, zistili prípady, kedy predajcovia nepoužívali ochranné papieriky na kornútky či rukavice.

V súčasnosti výrobcovia zmrzliny už nepoužívajú suroviny, ktoré by mohli predstavovať riziko vzniku salmonely. „Robíme ovocné zmrzliny z čerstvého ovocia bez umelých farbív, umelých prísad. Mliečne krémové zmrzliny robíme zo sušeného mlieka, ktoré potom pasterizujeme, varíme. Vyrobenú zmrzlinu nedávame do mraziakov, hneď zo stroja ju dáme do predaja. Tak je vždy krémová, čerstvá,“ konštatuje Pirgozi.Salmonelu za posledných 15 rokov v zmrzline nezachytiliRiziko môže vzniknúť pri nesprávnej manipulácii, skladovaní zmesi na výrobu zmrzliny ako aj rozmrazení a následnom zmrazení zmrzliny.  Podľa nového zákona sú predajcovia povinní uvádzať nielen názov produktu, ale aj zloženie.

JURAJ BUDZOVSKÝ -internetová TV Trenčiansky terajšok